Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

16.06.2024 20:05 | Komentář

Hmyz, konkrétně cvrčci, jako součást uzenin a masných výrobků. Studie z Mendelovy univerzity v Brně, dříve řízené europoslankyní STANu Danuší Nerudovou, zvedá ze židle odborníky. „Proč to chceme konzumovat? Naše vrchnost chce, abychom to konzumovali proto, aby člověk v Evropě měl problémy s výživou a se zdravím. Chtějí zřejmě omezovat populaci. Proč to říkám? Je jednoznačně známo, že některé části hmyzu jsou pro člověka nejen nevhodné, ale škodlivé. Jestliže konzumujeme hmyz s vnitřnostmi, tedy i s výkaly, tak to určitě nemůže mít pozitivní vliv na naše zdraví,“ sdělil ParlamentnímListům.cz podnikatel v potravinářství a někdejší prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek.

 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzeniny

Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně zkoumá možnosti využití hmyzího prášku v masných výrobcích. A pochlubila se, že podle prvních výsledků přídavek hmyzí suroviny vylepšuje výživovou hodnotu masných výrobků.

„Někdo by mohl namítnout, že je kontraproduktivní nahrazovat bílkoviny masa bílkovinami hmyzu. Například cvrččí prášek ale obsahuje 60 % bílkovin v sušině, zatímco čerstvé maso, které obsahuje přirozeně i vodu, má obsah bílkovin kolem 20 %,“ uvedl autor projektu Adam Kovál.

Jeho kouzlení se slovy zaujalo Daniela Vávru ze Společnosti pro obranu svobody projevu, a začal počítat. Vědec totiž počítá se sušinou, ale cvrček je tvořen z většiny vodou, usušením ztratí cca 70 % své hmotnosti.

„Pan vědec je buď hlupák, nebo manipulátor. Protože maso má samozřejmě víc bílkovin než brouk, i sušené maso má víc bílkovin než sušený brouk, a k tomu, aby dosáhli těch 60 %, museli by ty sušené brouky ještě dál zpracovávat. Takže srovnává naprosto nesrovnatelné. Nebo vy snad běžně jíte syrové hovězí? Proč srovnává nesrovnatelné? Aby nás cíleně uvedl v omyl?“ klade Vávra řečnickou otázku.

Výzkumníci prášek přidávali do měkkého salámu a do klobás. „Zjistili jsme, že je vhodnější doplnit o hmyzí složku měkké salámy, kde se prášek lépe rozptýlí a vytvoří homogenní strukturu. Aby byl produkt senzoricky přijatelný, přídavek by dle našich výsledků neměl přesáhnout 10 %,“ prozradil expert.

Prášek ze cvrčků má podle něj chuť a vůni, která spotřebitele možná překvapí. Vědec Kovál ale soudí, že je jen otázkou času, kdy si konzumenti na specifika hmyzích přídavků zvyknou.

Do budoucna by se brněnští výzkumníci chtěli zaměřit také na využití hmyzu v pečivu.

Hmyz byl v roce 2015 zařazen mezi potraviny a v roce 2019 mezi hospodářská zvířata. Doposud je schváleno využívání čtyř hmyzích druhů pro potravinářské účely.

Podle brněnských vědců je výhodou hmyzu v potravinářství stravitelnost jeho bílkovin, a jeho chov je také považován za velmi ekologický. Zdůrazňována je malá uhlíková stopa proti běžným hospodářským zvířatům. A potřebuje málo krmiva a vody.

Tato tvrzení opět zaujala Daniela Vávru. A došel k výpočtu, že potřebná plocha pro „maso“ ze cvrčků by byla větší než plocha pro produkci stejného množství hovězího masa.

Jeho rozbor znectil web Manipulátoři.cz a pod titulkem „Daniel Vávra vyvrací něco, co nikdo nenapsal“ neodolal také poznámce o novém „narativu dezinformační scény“. „Někteří aktivisté tvrdí, že někdo nás nutí pojídat hmyz. Ve skutečnosti je to však absolutní nesmysl. To, že Evropská unie dovolila některé druhy hmyzu využívat jako potraviny, samozřejmě neznamená, že nás k pojídání nutí,“ píší Manipulátoři.

Evropská unie skutečně nikoho k pojídání hmyzu nenutí, ovšem propagace této konzumace a stimulace konzumentů je zahrnuta v její strategii „Farm to fork“ z roku 2020, která má budovat „férový, zdravý a přírodě příznivý potravní systém“.

„Komise bude usilovat o závazky potravinářských společností a organizací k přijetí konkrétních opatření v oblasti zdraví a udržitelnosti se zaměřením zejména na přeformulování potravinářských výrobků v souladu s pokyny pro zdravé a udržitelné stravování,“ stojí v textu doslova.

Ještě jasněji hovoří následující odstavec: „Například marketingovým kampaním propagujícím maso za nízké ceny je třeba zamezit. Komise bude tyto závazky sledovat a zváží legislativní opatření v případě nedostatečného pokroku.“

Téma konzumace hmyzu se čas od času objevuje už několik let. Například vloni se objevilo v reakci na vysokou cenu masa v loňském roce. Když se proti tomu ohradil Andrej Babiš a poslanec SPD Jiří Kobza připomněl, že podobné jurodivé výživové zemědělské akce se dělaly v Číně za předsedy Maa, poslanec TOP 09 Michal Kučera se posmíval, že „politickou kampaň proti hmyzu vedou často lidé, kteří ještě nedávno doporučovali kloktat savo a pojídat odčervovadlo pro koně“.

Hmyz jako potravina budoucnosti je propagován i v českých médiích, třeba vloni před Vánoci vysílala Česká televize dokument s názvem Rok 2050: Půjde to i bez masa?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Radovan Vích byl položen dotaz

Podáte ústavní stížnost?

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Vich-SPD-Dalsi-protiustavni-navrh-okradeni-duchodcu-v-penzijnim-sporeni-757424 A co byste mi doporučil, má vůbec smysl si spořit v rámci důchodového spoření? Nehrozí, že o úspory stejně pak přijdu, protože kdo ví, jak se ke spoření dál bude s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když na jednom propagačním videu k tomuto, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 16.06.2024 22:53:05
indián kmene Guaraní vytáhl jakousi housenku z tlejícího kmene a syrovou ji pozřel, tváře se blaženě, uniklo tvořitelům klipu to podstatné. Housenka byla dlouhá jako dlaň s prsty, indián jí ucvakl hlavu, zmáčknul a tahem prstů vymačkal druhým koncem vnitřní obsah. Potom snědl kroutící se skelet, ovšem "pastu" z vnitřností pečlivě otřel o strom. Žrát cvrčky komplet je jako jíst krávu komplet, tedy s výbušným obsahem bachoru, čepce, knihy a slezu, střev, močového měchýře, žlučníku, asi 12 metry vykvašené, hovnové části střeva, paznehtů, očí, kostí, šlach, srsti, sople, slin, a neorganické špíny ulpěné na srsti, mezi paznehty a všude kolem. Dobrou chuť !

|  13 |  0

Další články z rubriky

Šokové zdražení o 50 %. Polsko povstalo proti Green Dealu, Fiala bude koukat

8:07 Šokové zdražení o 50 %. Polsko povstalo proti Green Dealu, Fiala bude koukat

Polsko se nehodlá smířit se zelenou politikou EU, která má dle nových výpočtů tamním obyvatelům prod…